‘’ Με μια🍅 ντομάτα δυο ελιές, τρία παξιμαδάκια
πίνουν στην Κρήτη 🥂τσικουδιά και λεν΄ μαντιναδάκια ‘’
Σε όλο τον κόσμο είναι αναγνωρισμένα τα οφέλη της Κρητικής διατροφής. Τα μυστικά της όμως; Τα ξέρουμε;
Όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι Κρητικοί το πρώτο και κύριο μυστικό είναι το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στη Μεσόγειο.
Ακολουθούν τα ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία στον ευλογημένο τούτο τόπο. Πορτοκάλια, μανταρίνια, καρπούζια, 🍇σταφύλια, μπανάνες, ρόδια, μούσμουλα(δέσπολα) κ.ά. Το σταμναγκάθι επίσης, είναι συνώνυμο της Κρήτης. Εδώ καλλιεργείται και συλλέγεται.
Τα κρητικά παξιμάδια, κρίθινα ή σταρένια συμπληρώνουν τη μοναδική αυτή διατροφή. Με μεγάλη διατροφική αξία, καθώς περιέχουν λιγότερη γλουτένη από το ψωμί, είναι πιο ελαφριά, ευκολοχώνευτα, ενώ οι πολλές φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.
Τέλος, τα τυριά αφθονούν και υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία. Γαλομυζήθρα, γραβιέρα, μυζήθρα ή ανθότυρος, ξινομυζήθρα, ξίγαλο, στάκα και στακοβούτυρο είναι κάποια από αυτά. Συνοδεύουν σαλάτες, τρώγονται σαν μεζές ή «κρύβονται» στα πεντανόστιμα μυζηθροπιτάκια.
Το κρέας δεν είναι το κυρίαρχο στην κρητική διατροφή. Ωστόσο είναι κι αυτό εκλεκτό. 🐇Κουνέλι, αρνί και κατσίκι βρίσκονται στην προτίμηση των Κρητικών. Ενώ το χοιρινό έχει μια άλλη μορφή, που μόνο στην Κρήτη συναντάμε: απάκι (είδος αλλαντικού που παράγεται από άπαχο χοιρινό κρέας) και σύγκλινο,(κρέας που διατηρείται μέσα στη «γλίνα» του, το λίπος δηλαδή που προκύπτει από το μαγείρεμά του).
Ολόφρεσκα🐟 ψάρια και θαλασσινά μέλι, βότανα, άγρια μανιτάρια, σαλιγκάρια ή χοχλιοί (που όταν είναι μπουμπουριστοί αποτελούν ένα γευστικό θαύμα) έρχονται να συμπληρώσουν την κρητική διατροφή.
Ωραία δε θα ‘ταν να δοκιμάζαμε κάτι απ’ όλα αυτά πίνοντας και λίγη ρακή;
Ή όπως λέει και μια μαντινάδα…
Έλα να πιούμε δυό ρακές τον πόνο μας να πούμε
και με τσι μαντινάδες μας τα βάσανα ξεχνούμε.
#thessurologist#cretandiet#healthleaving