🥛Πρόκειται για ένα ρόφημα που περιέχει καλλιέργειες ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, ή αλλιώς σπόρους, όπως συνηθίζουμε να λέμε, που μοιάζουν με κουνουπίδι. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ.
🏔Προέρχεται από τους γηγενείς των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Το παρασκεύαζαν μέσα σε σάκους από δέρμα κατσίκας, το «δερμάτι» και το κρεμούσαν δίπλα στις πόρτες των σπιτιών τους, ώστε να το χτυπάνε οι ένοικοι και να αναμειγνύονται καλά οι σπόροι. Ακόμα και σήμερα το κεφίρ αποτελεί αγαπημένο ποτό στον Πόντο, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, σε πολλά μέρη της Ευρώπης και τα τελευταία χρόνια στην Αμερική.
👉Ποια είναι τα οφέλη του;
✅ 30 στελέχη βακτήρια και ζυμομύκητες καθιστούν το κεφίρ μια πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Οι πρωτεΐνες που περιέχει το κεφίρ είναι πλήρεις και αφομοιώνονται καλύτερα από το γιαούρτι ενώ αξιοποιούνται καλύτερα από τον οργανισμό.
✅ Οι ουρολόγοι το συστήνουν για τις διουρητικές του ιδιότητες.
✅Μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά, το κεφίρ βοηθά στην αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου και τη σωστή του λειτουργία.
✅Τα αμινοξέα του είναι γνωστά για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
✅Είναι σπουδαία πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2.
✅Καταναλώνεται ακόμα και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, μιας και τα βακτήρια του κεφίρ μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης σε πρωτεΐνες.
✅ Βελτιώνει την υγεία σε περιπτώσεις όπως η αναιμία.
✅ Βοηθά το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά και το συκώτι να λειτουργήσουν καλύτερα.
✅ Έχει χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
✅ Αποτελεί ένα από τα ιδανικά ροφήματα για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
✅ Συνίσταται στη διατροφή των γυναικών που θηλάζουν ή βρίσκονται στην εγκυμοσύνη, όπως επίσης και σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
✅Τέλος, η συχνή του χρήση υποβοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
🤗Με τόσα οφέλη, μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε το κεφίρ στη διατροφή σας;