Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στον άνδρα. Έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός κάστανου. Το βάρος του υπολογίζεται στα 10-20 γραμμάρια. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, κοντά στο ορθό και μέσα του περνά η ουρήθρα. Είναι μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του άνδρα. Ο προστάτης παράγει το περισσότερο από το υγρό που εμπλουτίζει το σπέρμα και συμβάλλει στη γονιμότητά του.

Γιατί ονομάστηκε έτσι; 
Η ονομασία δόθηκε από τον Ηρόφιλο, Έλληνα γιατρό του 3ου π.Χ αιώνα της Αλεξάνδρειας. Αυτός περιέγραψε ένα αδένα σε σχήμα και μέγεθος κάστανου που βρίσκονταν μπροστά από την κύστη, «προΐστατο της κύστης».

Μύθος: Τα προβλήματα του προστάτη εμφανίζονται μετά τα 60.

Αλήθεια: η προστατίτιδα, ένα από τα συνηθέστερα νοσήματα του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί σε άντρες ηλικίας 35-50 χρονών. Η καλοήθης υπερτροφία, δηλαδή ο προστάτης, όπως συχνά αποκαλείται, υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 20% των ανδρών ηλικίας 40 χρονών.

Τέλος, οι 6 στους 10 άνδρες άνω των 65 έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο καρκίνος του προστάτη αναπτύχθηκε στους άνδρες μετά τα 65 τους χρόνια. Ήδη είχε ξεκινήσει η ανάπτυξή του 15 χρόνια πριν, αλλά τα συμπτώματα έγιναν αισθητά στα 60-65 χρόνια.