Το γιαούρτι είναι μια τροφή που είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι μάλιστα το ονόμαζαν υγείαρτο, καθώς το θεωρούσαν τροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το 1900 ο Ρώσος Νομπελίστας επιστήμονας της φυσιολογίας και της ιατρικής Dr Elias Metchinikoff (Μέτσινκοφ) έκανε λόγο για τις ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού. Ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στους ανθρώπους. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου οφειλόταν στο γιαούρτι.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά βακτηρίδια που περιέχει το γιαούρτι βοηθούν με πολλούς τρόπους τον οργανισμό.  Ρυθμίζουν τη λειτουργία των εντέρων και προλαμβάνουν τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί δεν κινδυνεύουν να παρουσιάσουν τόσο συχνά λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Στις γυναίκες το γιαούρτι είναι ευεργετικό και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D3 που περιέχονται στο γιαούρτι αυξάνουν την οστική μάζα και ενισχύουν την υγεία του σκελετού.

Εννοείται πως ωφελείται και ο υπόλοιπος οργανισμός. Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει και προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Το βακτήριο που περιέχει το γιαούρτι και ονομάζεται λακτομπάκιλους, έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν την ανάπτυξη κακοήθων όγκων στο παχύ έντερο.

Πρωινό ή βραδινό γεύμα, επιδόρπιο ή κολατσιό το γιαούρτι τρώγεται ευχάριστα. Βάλτε το κι εσείς στη διατροφή σας!