Σύμφωνα με λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, το φιλί είναι η επαφή των χειλιών με τα χείλη ή άλλο σημείο του σώματος άλλου προσώπου ως έκφραση αγάπης, ερωτικού πόθου κλπ.
🎨Το έχουν εξυμνήσει, το έχουν περιγράψει και το ζωγράφισαν με τον ωραιότερο τρόπο.
📌Ας δούμε τώρα και την άλλη πλευρά, την ιατρική. Το φιλί ευθύνεται για τη μετάδοση ασθενειών, όπως η σύφιλη, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η ουλίτιδα και ο έρπης. Το είχατε ποτέ φανταστεί;
✅Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσής της μέσω του φιλιού. Ξεκινά ως μια ανώδυνη πληγή, η οποία είναι μολυσματική. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες παρά σε γυναίκες.
✅Η λοιμώδης μονοπυρήνωση λέγεται αλλιώς και «νόσος του φιλιού». Προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Μεταδίδεται κυρίως με το σάλιο. Εκτός από το φιλί, ευθύνονται για τη μετάδοσή του και αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από κοινού, όπως μαχαιροπίρουνα, ποτήρια ή οδοντόβουρτσες. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι κόπωση, πρήξιμο των λεμφαδένων, απώλεια όρεξης, πυρετός, πονόλαιμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σάλιο αυτού που έχει μολυνθεί, αρκετούς μήνες μετά τη λοίμωξη.
✅Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων. Είναι ουσιαστικά η άμυνα του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας. Τα βακτήρια αυτά μεταδίδονται μέσω του σάλιου και άρα μέσω του φιλιού. Αποφεύγουμε την ουλίτιδα και την μετάδοσή της μόνο μέσω της καλής στοματικής υγιεινής.
✅Ο επιχείλιος έρπης είναι λοίμωξη που προκαλείται από τον απλό ερπητοϊό HSV-1. Μεταδίδεται μέσω του σάλιου ή της δερματικής επαφής, αν υπάρχει ήδη πληγή. Το εξάνθημα σημαίνει ότι ο ιός είναι ενεργός και άρα μπορεί να μεταδοθεί. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Δε φεύγει εύκολα από τον οργανισμό. Αντίθετα κάνει κύκλους έξαρσης και ύφεσης.

💑Ας είμαστε προσεκτικοί , αλλά ας μην ξεχνάμε: «Όταν χαμογελάς στο τέλος του φιλιού, τότε φιλάς το σωστό άτομο»